Hyvät seuratoimijat,
Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Sari Virralta on tullut jo tietoa vuoden 2021 seuratukihausta. Tällä vuodelle on tulossa tosi hyviä uudistuksia, mm. suurin haettava summa nousee 25 000 euroon ja tukea voi hakea vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen tukemiseen. Seuratuen haku on viikoilla 46-50 ja hakuohjeet julkaistaan ministeriön verkkosivulla ennen haun avautumista. Haku tehdään sähköisesti Suomisport -palvelussa.
Liikunnan aluejärjestöt käynnistävät tällä viikolla yleiset seuratuki-infot. Suurin osa infoista pidetään etänä. Tässä linkki, josta näette oman alueenne infojen aikataulut. Kannattaa ehdottomasti ilmoittautua mukaan. Lue lisää infotilaisuuksista aluejärjestöjen sivulta (avautuu toisessa verkkopalvelussa).
Muistattehan, että voitte varata myös ikioman seurainfon ja/tai sparrauksen joko minulta, Tanssiurheiluliiton seurakehittäjältä tai/ja alueenne liikuntajärjestön seurakehittäjiltä. Jos olette suunnittelemassa seurojen yhteishanketta, on viisasta, että kaikki seurat ovat mukana tuossa tapaamisessa. Tämä on seuroille maksutonta, olipa sparraajana liiton tai aluejärjestön seurakehittäjä.
Seuratuen hakuprosessi etenee siten, että kun olette jättäneet oman hakemuksenne määräajassa, minä, liiton seurakehittäjänä luen kaikki Suomen Tanssiurheililiiton alaisten seurojen seuratukihakemukset ja annan niistä oman lausuntoni. Sen jälkeen alueellinen työryhmä antaa ko. alueen hakemuksista oman lausuntonsa. OKM:n asiantuntijat tekevät lopulliset päätökset.
Minulla on nyt kokemusta kolmen vuoden hakuprosessista ja sen aikana tehdyistä seuratukihakemuksista. Yleisesti ottaen hakemukset ovat olleet hyviä. Toteutuessaan suunnitellusti hankkeilla kehitetään ja edistetään lasten ja nuorten liikuntaharrastusta ja sitä kautta myös seuran omaa jäsenhankintaa. Toiminnallisilla hankkeilla kehitetään ja vahvistetaan seurojen tunnettuutta, alueellista verkostoitumista ja yhteistyötä eri organisaatioiden kanssa sekä seurojen omaa sisällöllistä ja rakenteellista toimintaa. Palkkaushankkeilla lisätään vahvuuksia seuran operatiivisen toiminnan ja hallinnon vahvistamiseen ja kehittämiseen, viestintään, markkinointiin sekä ohjaajaresursointiin.
Suurimmat haasteet hakemusten valmistelussa ja dokumentoinnissa liittyvät hankeen vaikuttavuuden mittarointiin ja arviointiin sekä toiminnan vakiinnuttamiseen hankeajan jälkeen. Kaikissa hakemuksissa ei ole tohdittu tarkkaan miettiä, miten jo hankkeen valmisteluvaiheessa otetaan huomioon, että hanketuella kehitetty toiminta jää konkreettisesti elämään ja miten se mahdollisesti vahvistuu ja kehittyy. Sama haaste liittyy myös palkkaushankkeisiin. Miten hankkeen suunnittelussa ja sen aikana toimitaan ja varmistetaan, jotta taloudelliset resurssit riittävät palkan maksuun, kun hanketuki päättyy.
Esitänkin, että suunnitteluun, vaikuttavuuden arviointiin, budjetointiin sekä toiminnan jalkauttamiseen ja vakiinnuttamiseen liittyviin kysymyksiin käytetään riittävästi aikaa. Tässä yhteydessä toimii hyvin vanha sanonta ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Ja kuten aiemmin mainitsin, tulemme alueen seurakehittäjän kanssa teitä mieluusti sparraamaan.
Toivon kaikille parasta mahdollista loppusyksyn aikaa.
Terveisin
Katriina Lahti
seurakehittäjä
katriina.lahti54 (ät) gmail.com
050 559 5358