Toiminnanjohtajan palsta 14/25

JULKAISTU: 3.4.2025, KATEGORIAT: Yleinen

Välillä hieman kansainvälisten asioiden päivitystä. WDSF vuosikokous (AGM) hyväksyi Madridissa kesäkuussa 2023 esityksen, joka kieltää WDSF kansallisia jäseniä kuten Tanssiurheiluliitto kuulumasta mihinkään muuhun kansainväliseen tanssin kattojärjestöön. Pohjoismaat ja muutama Keski-Euroopan maa vastustivat esitystä, mutta jäimme vähemmistöön. Kuluneen vajaan kahden vuoden aikana WDSF on kartoittanut jäsentensä tilannetta ja lähettänyt kyselyn kansallisille jäsenilleen kesällä 2024.

Tanssiurheiluliitto vastasi kyselyyn rehellisesti kertoen, ettei Tanssiurheiluliitto kuulu mihinkään muuhun kattojärjestöön, mutta meillä on jäsen, FDO, joka kuuluu International Dance Organizationiin (IDO). Samassa kyselyssä kysyttiin myös saako kansallinen jäsenorganisaatio, STUL, valtion rahoitusta ja rahoituksen perusteisiin liittyviä yksityiskohtia.  Meillä valtio rahoittaa ja Liikuntalaki veloittaa meitä valtion rahoituksen saajana kokoamaan kaikki tanssiliikunta- ja tanssiurheilutoimijat oman sateenvarjomme alle. Myös kuulumista kansalliseen Olympiakomiteaan (OK) kysyttiin. Kyllä olemme Suomen OK:n jäsen ja näin ollen Kansainvälisen Olympiakomitean (IOC) jäsen.

Kuluvan vuoden alussa WDSF lähetti tiukkasanaisen kysely, jossa pyydettiin vastuksia suhteestamme FDO:n. Liiton puheenjohtaja, Leena Liusvaara, vastasi kyselyyn kertoen, että FDO:n jäsenet ovat määrällisesti merkittävä osa STUL:n jäsenistöstä, mutta ettei STUL ole suoraan IDO:n jäsen. Kyllä, STUL:lla ja FDO:lla on yhteinen työntekijä, jonka työpiste sijaitsee STUL:n toimistolla. Kysymyksiä oli lukuisia muitakin. Myös monet muut maat kuten Norja ja Saksa olivat saaneet vastaavat kyselyt, hehän ovat suoraan IDO:n jäsenmaita. Viime viikonloppuna pidetyssä WDSF:n presidiumin kokouksesta kerrottiin, ettei Suomea koskeva selvitys ole vielä valmis. Mikäli muutoksia suhteessa IDO.n tulee, asiasta täytyy heti tiedottaa WDSF:lle. Muita maita koskevista päätöksistä ei vielä ole saatu tietoa.

Vaikka kysely meidän osalta koski IDO:a, samassa asemassa ovat myös esimerkiksi WDO ja Dancesport Heritage. Tanssiurheiluliiton kanta on ollut, että urheilijat saavat kilpailla minkä tahansa organisaation kilpailuissa, vaikka ovat STUL:n jäseniä ja kilpailevat STUL:n alaisissa kilpailuissa. WDSF:n kilpailusäännöt kuitenkin kieltävät sellaisen parin osallistumisen WDSF alaisiin arvokilpailuihin (esim. EM, MM), jotka ovat kilpailleet jonkun muun liiton alaisissa arvo- tai Cup- tasoisissa kilpailuissa viimeisen 12 kk aikana. Tästä johtuen kaikilta maajoukkueurheilijoilta ja edustusurheilijoilta vaaditaan WDSF- edustuskelpoisuutta. Edustuskelpoisuus on ollut määriteltynä vakio- ja latinalaistanssien kilpailusäännöissä   jo pitkään, mutta jatkossa edustuspareja velvoitetaan itse ilmoittamaan (tai huoltaja ilmoittaa) liittoon onko edustuskelpoinen vai ei, kun kysely edustuspaikan vastaanottamisesta liiton toimistolta saapuu. Näissä olosuhteissa liitto on tarkka, että WDSF sääntöjä noudatetaan.

Aurinkoisen päivän terveisin

Pirjo

Jos mieltäsi jäi askarruttamaan joku asia, ota rohkeasti yhteyttä

050-4080 122  tai

pirjo.koivula(a)dancesport.fi