Jatketaanko, vähennetäänkö, aloitetaanko ja lopetetaanko?

JULKAISTU: 4.2.2025, KATEGORIAT: Blogi

Helmikuun blogi                                                                                                                                           3.2.2025

Lupasin joulukuun blogissani, että jatkan seurojen hyvien käytäntöjen jakamista.

Monessa yhdistyksessä kipuillaan siitä, että vapaaehtoisvoimin toimivien hallitusten ja johtokuntien hartioille kerääntyy paljon ja jopa liikaakin sellaisia arkipäivän vastuita ja tehtäviä, joita voisi jakaa seuran sisällä laajemmallekin joukolle. Näitä vastuun jakajia ja käsipareja ei vain tahdo löytyä. Onko tuttua?

Yhdistykset, joissa kyseistä haastetta on saatu selätettyä ja jäsenistön sitoutumista vahvistettua, ovat nimennet parikin tehokasta asiaa. Tilanteeseen on saatu korjausta niinkin yksinkertaisella asialla, kuin yhteisellä avoimella keskustelulla sekä sillä, että jokainen tunnistaa yhdistyksen olemassaolon tärkeyden ja merkityksellisyyden omalle ja/tai jälkikasvunsa harrastukselle ja sen jatkuvuudelle. On tärkeää, että jäsenet tuntevat yhdistyksen ikiomakseen, ovat siitä ylpeitä sekä tietävät, mitä yhdistykselle kuuluu, miten sillä menee ja mihin se tulevaisuudessa tähtää ja pyrkii. Tämä kaikki on lähtökohtana ja jopa edellytyksenä yhteen hiileen puhaltamiselle, yhteiselle tekemiselle ja vahvalle sitoutumiselle.

Parissakin yhdistyksessä oltiin juuri kuvatussa tilanteessa, jossa hallitus oli uupumassa ja talkooväkeä oli hankala saada jakamaan tehtäviä ja vastuita. Sen sijaan, että olisi jääty urheasti sekä kaikin voimin väsymättä odottamaan, että ”kyllä se siitä, ehkä jonain vuonna tai joskus kuitenkin”, yhdistykset tarttuivat asiaan ja kauden palautekysely toteutettiin uudella ja erilaisella tavalla. Yhdistyksessä haluttiin aidosti ja oikeasti tietää, mitä jäsenet ajattelevat ja mitä he yhdistykseltään odottavat.

Kysely oli lyhyt ja jäsenien piti vastata vain neljään kysymykseen:

  • Minkä asioiden tekemistä jatketaan?
  • Mitä tekemistä vähennetään?
  • Minkä (uusien) asioiden tekeminen aloitetaan?
  • Minkä tekeminen tyystin lopetetaan?

Toisessa yhdistyksessä kysely tehtiin kirjallisena ryhmätuntien jälkeen ja toisessa kysely tehtiin seuratapahtuman yhteydessä. Vastausprosentit olivat erinomaiset ja hallitus/johtokunta sai sellaista uutta tietoa, jota ei varmaan muuten olisi ehkä koskaan saatu.

Kyselyn yhteenveto sekä kyselyn pohjalta tehty toimenpideohjelma julkaistiin jäsentiedotteissa. Kun kysymykset koskettivat läheisesti jokaista yksittäistä jäsentä ja hänen mielipidettään, sitoutuminen tähän kyselyyn sekä jatkossa muihinkin palautekyselyihin ja koko yhdistyksen toimintaan vahvistui merkittävästi. Ei hakattu enää kiviä vaan rakennettiin katedraalia. Kokeilkaapa 😊.

Katriina Lahti

seurakehittäjä, 050 595 5358, katriina.lahti54@gmail.com