OKM:n hankeavustus vuodelle 2025
Niin kuin hyvät seuratoimijat muistatte, minä jo syyskuussa kannustin teitä valmistautumaan hyvissä ajoin vuoden 2025 seuratukihakuun. Enteilimme silloin myös joitakin muutoksia hakukäytäntöihin.
Hakuohjeet on nyt julkaistu ministeriön sivuilla: Seuratoiminnan kehittämistuki (seuratuki) – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Ensimmäinen muutos näkyy jo otsakkeessa. Kyseessä on siis hankeavustus ja sitä haetaan edellisistä vuosista poiketen Opetus- ja kulttuuriministeriön sähköisessä asiointipalvelussa. Hakuilmoitussivulla on linkki ”Asioi verkossa”. Asiointipalvelun käyttö edellyttää yhteisöasiakkailta Y-tunnusta, Suomi.fi tunnistusta sekä Suomi.fi-valtuuksien käyttöä. Palveluun kirjaudutaan Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-tunnistuksen kautta henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Ellei teillä tunnuksia jo ole, ne ovat viisasta hankkia hyvissä ajoin valmiiksi.
Hakuaika on 1.11.- 2.12.2024 klo 16.15. Määräajan umpeuduttua hakemusta ei pysty enää lähettämään. Vastuu hakemuksen saapumisesta määräaikaan mennessä on hakijalla. Olkaa siis ajoissa liikkeellä. Ottakaa huomioon, että viime tunnilla ja minuuteilla linjoilla voi olla tungosta.
Avustussummat ovat 2 500 euroa, 5000 euroa tai 10 000 euroa. Aiemmin tällaisia kiinteitä rajauksia ei ollut. Maksimimäärä tosin oli silloinkin. Omarahoitusosuus on ennallaan, eli vähintään 25 % kustannuksista. Varsinaisin palkkaushankkeisiin ei tukea voi tällä kertaa hakea.
Kuten viime vuonnakin, tukea myönnetään vain yksivuotisiin hankkeisiin. Hankekausi on 12 kuukautta. Avustetun toiminnan tulee olla ympärivuotista. Myös seurojen yhteishankkeet ovat mahdollisia. Tällöinkin vain yksi seura toimii hakijana.
Muilta osin pääperiaatteet ovat koko lailla entiset. Joitakin muutoksia hakuohjeissa kuitenkin on, joten vanhan muistin pohjalta ei kannata toimia. Haku- ja täyttöohjeet on syytä lukea erityisellä huolella.
Seuratuki on tarkoitettu lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Hankkeilla edistetään matalan harrastuskynnyksen toimintaa lasten ja nuorten liikunnassa. Se voi olla toiminnan monipuolisuuden lisäämistä esim. uusien lajien kautta tai harrastustoiminnan kehittämistä lajitoiminnan sisällä. Hankkeilla voi kokeilla myös uusia ja innovatiivisia toimintamalleja. Toiminnalla voidaan edistää yhteisöllisyyttä, vapaaehtoistoimintaa sekä ehkäistä liikuntaharrastuksen lopettamista pitämällä nuoret mukana toiminnassa urheilijoina, liikkujina ja seuratoimijoina.
Seuratuelle on asetettu myös erilaisia alatavoiteteemoja. Niitä on viisasta valita maltillisesti. Jopa yksi alatavoite riittää. Alatavoitteet on kerrottu hakulomakkeessa.
Seuratuen periaatteena on matalan harrastuskynnyksen toiminnan järjestäminen. Toiminta viedään mahdollisimman lähelle lapsen elinpiiriä ja se toteutetaan lapsille sopivaan aikaan.
Toiminta on monipuolista, yhdenvertaista, kaikille sopivaa sekä lasten ja nuorten toiveet huomioon ottavaa. Seuratuella voidaan kehittää myös sellaista toiminnan aluetta, johon seuran omassa toimintaympäristössä on kysyntää ja tarvetta.
Hankkeen kustannusarvio on tärkeä. Kustannusarvioissa on eriteltävä kaikki tulot ja menot.
Hyväksyttäviä kustannuksia ovat toiminnasta aiheutuvat välittömät kulut, kuten
- ohjaaja- ja valmentajapalkkiot,
- kulukorvaukset sekä kohtuulliset matkakulut,
- ohjaaja- ja valmentajakoulutus, tuomarikoulutus, seurakoulutus ja muut koulutuksesta aiheutuneet kulut (kouluttajalle maksetut korvaukset ja materiaalit),
- tapahtumista, tilaisuuksista tai kampanjoista aiheutuneet kulut, jotka ovat osana kehittämishanketta,
- kohtuulliset välinekustannukset osana hanketta (enintään 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista) sekä
- kohtuulliset tiedotus- ja markkinointikulut
Hankkeella tulee olla johdon sitoutuminen (johtokunnan / hallituksen päätös). Usean seuran yhteishankkeissa kaikissa seuroissa tehdään päätös. Hankkeelle asetetaan ohjausryhmä (usean seuran hankkeissa edustus kaikista seuroista) ja hankkeen talouden seurannalle luodaan oma kustannuspaikka. Seuratuen piiriin kuuluvassa toiminnassa harrastusmaksut pidetään maltillisena.
Lukekaa hakuohjeet tarkasti ministeriön verkkosivuilta (Seuratoiminnan kehittämistuki (seuratuki) – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö) ja valmistelkaa hanke huolellisesti. Varatkaa riittävästi aikaa.
Hyvässä hankesuunnitelmassa on kuvattu tavoitteet ja toimenpiteet, millä tavoitteisiin päästään sekä mittarit, joilla tavoitteiden saavuttamista arvioidaan. Tärkeää on miettiä etukäteen, miten toiminta vakiinnutetaan seuran omaksi toiminnaksi avustuskauden jälkeen. Vakiinnuttaminen kuvataan ja kerrotaan toimenpiteet, miten vakiinnuttaminen tehdään. ”Pyritään vakiinnuttamaan” ei riitä toimenpiteeksi. Tehkää hakemus ajoissa. Sparrausapua saatte minulta, liiton seurakehittäjältä (katriina.lahti54@gmail.com, 050 595 5358) sekä oman alueenne liikuntaorganisaatioin seurakehittäjältä.
Hankkeeseen liittyy myös hallinnollista työtä. Seuratuki on valtionavustusta, se on julkista rahaa, joten sen käytöstä tehdään loppuselvitys. Hankerahoituksella tulee saada aikaan vaikuttavuutta ja tuloksia. Nämä raportoidaan ja tehdä selvityksessä näkyväksi.
Päätökset hankkeista saadaan viimeistään huhtikuussa 2025 ja niistä ilmoitetaan asiointipalvelussa sekä ko. hankkeen vastuuhenkilöille.
Onnea matkaan! toivottelee Katriina
Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö, ylitarkastaja Sari Virta ((10.10.2024)