Esittelyssä WauDeApples ry

JULKAISTU: 23.10.2024, KATEGORIAT: Rivitanssi

Kantritanssiksi mielletään Pohjois-Amerikassa syntynyt tanssin muoto. Kantritanssi muodostui siirtokuntien myötä 1600- ja 1700-lukujen sekä 1800-luvun siirtolaisten kulttuurien sekoittuessa, kun muualta maailmasta, etenkin Euroopasta muutti ihmisiä uuden elämän toivossa Pohjois-Amerikkaan. Englantilaisten, irlantilaisten ja saksalaisten muuttajien ymmärretään tuoneen mukanaan katrilli, menuetti ja polkka. Näitä tansseja voidaan pitää osana perustaa kantritanssin muodostumiselle.

Suomeen rivitanssi levisi kahta tai kolmea reittiä ( Helsinki, Turku,Tampere).  Samoihin aikoihin Ouluun muodostui oma rivitanssiyhteisö, täysin tietämättömänä Etelä-Suomen tapahtumista. Tämän vuoksi oululainen rivitanssi oli aluksi hyvin erilaista kuin muualla Suomessa tanssittu rivitanssi. Yhteisöt kuitenkin laajenivat ympäri Suomen ja sekoittuivat jo 1990-luvun puolella. ( Saku Tonteri RIVITANSSI YHTEISÖLLISENÄ ILMIÖNÄ Rivitanssin historia, muutos ja nykymuoto Suomessa Opinnäytetyö Kevät 2018 Tanssinopettajan tutkinto-ohjelma Oulun ammattikorkeakoulu)

WauDeApples on keväällä 2001 perustettu lohjalainen rivitanssiyhdistys. Yhdistys sai alkunsa Työväen sivistysliiton TSL:n ja Hiiden Opiston järjestämillä rivitanssikursseilla vuonna 1999. Osa kurssilaisista innostui rivitanssista niin että kiersi kaikki lähiseudulla tarjolla olleet kurssit ja muutama lähti opiskelemaan ohjaajaksi. Kesällä 2000 koossa oli noin kolmenkymmentä innokasta rivitanssijaa ja yhdistyksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi.

WauDeApplesin tavoitteena on rivitanssiharrastuksen edistäminen ja lajin kiinnostuksen herättäminen. Tarkoituksensa toteuttamiseksi järjestämme jäsenille harjoituksia, järjestämme tanssiesityksiä, kilpailuja ja juhlia yhdessä muiden vastaavien tahojen kanssa. Jäsenemme ovat innokkaita rivitanssin harrastajia, jotka osallistuvat mahdollisuuksien mukaan paikallisiin/lähiseudun tapahtumiin sekä esiintyvänä että yhdistyksen toimintaa esittelevänä ryhmänä.  Yhdistyksen ohjaajat osallistuvat tarvittaessa opetuskeikkoihin. Järjestämme myös tanssi-iltoja ja kursseja niin vasta-alkajille kuin enemmän harrastaneille.

WauDeApples ry:n tarkoituksena on liikunnan avulla edistää tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä tukea kulttuurien moninaisuutta ja luonnon kestävää kehitystä. Yhdistyksen toiminnan perusteena ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun Reilun pelin periaatteet.

Jäsenten harjoituksia on syksystä kevääseen kaksi kertaa viikossa Harjulan Toimintakeskuksessa, tiistaisin klo 18:30 – 20:30 ja sunnuntaisin klo 14:00 – 17:00. Kesällä harjoitukset pidetään kerran viikossa klo 18:30 – 20:30 Lohjan torilavalla. Vähintään kerran vuodessa harjoituksissa on avoimet ovet, jolloin uudet harrastajat ovat tervetulleita tutustumaan yhdistyksen toimintaan. Kesäharjoituksiin on muillakin lajin harrastajilla mahdollista osallistua kertamaksulla.

Yhdistyksellä on 6 koulutettua, aktiivista ohjaajaa. Kaikki ohjaajat ovat suorittaneet TLD2 –ohjaajakurssin ja seuraavat aktiivisesti rivitanssimaailman ajankohtaisia asioita ja kouluttautuvat myös omatoimisesti. Ohjaajat suunnittelevat vuorotellen harjoitustunnin ja opettavat jäsenille sekä uusia tansseja että kertaavat toivetansseja. Uusia tansseja opetettiin vuoden 2023 aikana 60.

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 3–5 muuta jäsentä. Hallitus kokoontuu 2-4 kertaa vuodessa.

Ihmisiä kävelee kävelysillalla. Sillan kaitteessa WauDeApples mainos.