Päivä: 18.9.2024

Toiminnanjohtajan palsta 38/24

JULKAISTU: 18.9.2024, KATEGORIAT: Yleinen

Tämän vuoden aikana on monissa sidosryhmätapaamisissa esitellyissä tutkimuksissa ja seurakentältä kerätyissä kyselyissä noussut yhdeksi erittäin vahvaksi liikunta/urheiluseuraan kuulumisen syyksi yhteisöllisyys. Ihmiset hakevat seuroista samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, joiden kanssa on kiva viettää aikaa, samalla kun harrastaa itselle mielenkiintoista liikunta/urheilulajia. Lisääntynyt etätyö on etäännyttänyt aikuisia työyhteisöistä ja koska ryhmään kuulumisen tarve ihmisille lajinomaista yhteisöjä haetaan muualta. Lapsille on erityisen tärkeää kivat kaverit ja oma ryhmä ja teinille liikuntaharrastuksen vakiintunut kaveriporukka voi olla ainut paikka, jossa voi toimia ilman ympäristön paineesta syntyvää roolia, omana itsenään.

Seurojen olisi hyvä pohtia keinoja, joilla yhteisöllisyyttä saadaan lisättyä seuran pyörittämissä ryhmissä, niin ryhmien sisällä kuin ryhmien välilläkin. Yhteiset tapahtumat kuten kevät – tai joulunäytökset, pikkujoulut, kesäkarkelot, sisäiset kilpailut jne. toimivat tässä tarkoituksessa loistavasti. Epämuodollinen lajiin liittyvä tai täysin lajista irrallaan oleva tekeminen lähentää ihmisiä ja mahdollistaa tutustumisen seurakavereihin. Yhteinen ponnistus, esimerkiksi seuran järjestämät kilpailut, osallistuminen joukkuekilpailuun, esittelytilaisuuden järjestäminen kauden alussa tai vaikka osallistuminen messuille toimivat hyvin hoidettuina seuran ”me hengen” nostattajina. Tutkimusten mukaan suuri osa seuroissa toimivista aikuisista on valmiita ottamaan pieniä talkoohengessä suoritettuja tehtäviä, kunhan toiminta on hyvin organisoitua ja heitä kysytään henkilökohtaisesti tehtävää suorittamaan.

Tulossa on valtakunnallinen Seurapaitapäivä, 24.9., jolloin jokainen seura ja seuran jäsen voi viestiä oman seuransa sisä- ja ulkopuolelle kuulumistaan seuraan ja seuran yhteishenkeä. Seurat hyödyntäkää tämä tilaisuus yhteisöllisyyden lisäämisessä. Järjestäkää joku tempaus, pyytäkää jäseniänne pukemaan ko. päivänä seuran t-paita, takki tai muu seuravaate päälle harjoituksiin, treenimatkalle tai ryhmätunnille. Menkää porukalla lenkille keskustaan tai salin naapurustoon seuran tunnuksin varustetuissa vaatteissa. Samalla saatte näkyvyyttä omalle toiminnallenne ja seuralle. Mikäli teillä ei ole seuravaatteita suosittelen hankkimaan niitä. Halu kuulua porukkaan on vahva tunne ja ulkoiset merkit porukkaan kuulumisesta vahvistavat yhteisöllisyyden kokemusta.

Ottakaa kuvia omasta Seurapaitapäivän tapahtumasta tai itsestänne seuran paita, takki tms. päällä ja jakakaa niitä somessa hästägeillä #seurapaitapäivä, #seurasydän ja #dancesportfin. Postauksia, joihin on tägätty #dancesportfin jaetaan Seurapaitapäivänä liiton somessa. Seurapaitapäivä on Olympiakomitean kampanja, josta löydät lisätietoa osoitteesta https://www.olympiakomitea.fi/palvelumme/palvelumme-urheiluseuroille/kampanjat-seuroille/

Heti seuraavana päivänä 25.9. kiitetään ja kannustetaan valmentajia heidän työssään. Iso osa seurojen valmentajista toimii seuroissa edelleen talkootyönä. Osa valmentajista saa työstään korvausta ja osa toimii tehtävässä ammatikseen. Kaikki valmentajat ovat lajille, seuroille ja harrastajille tärkeitä. Riittävä määrä valmentajia/ohjaajia on seuratoiminnan perusedellytys ja kasvun mahdollistaja.  Valmentajien työn arvostaminen ja kiittäminen hyvästä työstä on tärkeää. Seurat kiittäkää oman seuranne valmentajia, harrastajat ja kilpailijat kiittäkää oman ryhmänne valmentajaa tai henkilökohtaista valmentajaa somessa ja tägätkää #kiittikoutsi ja #dancesportfin. Postaukset, joihin on tägätty liitto, jaetaan liiton somessa 25.9. Valmentajan päivä on Suomen Valmentajien tapahtuma, joka on osa kansainvälistä Euroopan urheiluviikkoa. Lisää tietoa aiheesta ja kivan videotarinen nuoresta valmentajasta löydät osoitteesta https://www.suomenvalmentajat.fi/uutiset/valmentajan-paiva-25.9-koko-ajan-voi-oppia-lisaa/

Mukavan tanssillista alkusyksyä kaikille

Pirjo

Jos mieltäsi askarruttaa joku asia, ota rohkeasti yhteyttä

(050-4080 122 tai pirjo.koivula(a)dancesport.fi)