Toiminnanjohtajan palsta 36/24

JULKAISTU: 4.9.2024, KATEGORIAT: Yleinen

Toiminnanjohtaja työssä syksy on erityisen kiireistä aikaa. Kesälomien jälkeen niin omassa liitossa kuin sidosryhmien toiminnassa tapahtuu herääminen, joka tuo mukavaa pöhinää toimintaan, mutta samalla lisää työkuormaa. Toiminnanjohtajan työ jakautuu karkeasti kolmeen lohkoon liiton sisäiset asiat, sidosryhmätyö ja kansainväliset asiat sekä toimisto ja esimiestehtävät.

Liiton sisäisessä toiminnassa akuutteina asioina valmistellaan vuoden 2025 budjettia ja toimintasuunnitelmaa. Toimintasuunnitelma tehdään uuden Strategian pohjalta. Kaikki jaokset, palvelualueiden vastaavat, seurakehittäjä ja ICT-vastaava tekevät oman osuutensa toimintasuunnitelmasta tiivistetysti tavoite ja toimenpiteet keskiössä. Käyttöön on otettu uusi sähköinen lomake, jolla jokainen vastuuhenkilö toimittaa suunnitelmansa toimistolle liiton Toimintasuunnitelman kokoamista varten. Myös budjetin valmistelu on täydessä käynnissä. Julkisuuteen annettujen ennakkotietojen mukaan ensi vuonna säästytään kymmenien prosenttien yleisavustusleikkauksilta, mutta vuoteen 2027 mennessä liiton täytyy sopeuttaa toimintaansa ja varautua noin 100 000 € valtionavustusleikkauksiin. Liitolla on jo olemassa suunnitelma toimista, jotka ajoittuvat useammalla tulevalle vuodelle ensi vuodesta alkaen. Avustusleikkauksista huolimatta liiton toimintaedellytykset on turvattava toimintatapojen muutoksilla, leikkauksilla ja lisätulojen hankinnalla. Strategia mukaisesti vuosien 2025-2026 aikana lajijaoksien valtaa ja vastuuta oman lajinsa toiminnassa tullaan asteittain lisäämään myös talouden hallinnoinnin osalta. Toimet tämän toteuttamiseksi on jo aloitettu. Liiton budjettia käydään läpi toimiala kerrallaan tasapainoisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Näiden ohessa valmistellaan Whistelblowing- ilmoituskanavan käyttöönottoa, Valmentajalisenssiuudistusta, ensi vuodelle suunniteltua kotisivu-uudistusta ja uusitaan liiton sisäisiä dokumentteja.

Tärkeimpien sidosryhmien, Opetus ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Olympiakomitea (OK), suunnalta tulevat työpaineet ovat mittaluokaltaan suuria ja vaikutukset liiton toimintaan konkreettisia. OKM tarkastelee liittojen vastuullisuusohjelmia yleisavustushaun kriteerinä. Liiton Vastuullisuusohjelman uudistaminen vaatii suuren määrän työtunteja yhdessä liiton puheenjohtajan ja seurakehittäjän kanssa. Yleisavustushakemuksen tekeminen on sitten oma prosessinsa, mutta ajoittuu tämä vuonna normaalia aikaisemmaksi, jo lokakuulle. OK:lla on tekeillä suunnitelma liitoille perustettavasta Palvelukeskuksesta, josta liitot voisivat ostaa erilaisia palveluja esim. tilintarkastuksen, kirjanpitopalveluja, viestintää- ja tiedotusta jne. Palvelukeskuksen myötä osa OKM:n liitoille myöntämistä yleisavustuksista ohjautuisi suoraan OK:lle, jonka lisäksi liitot maksaisivat palveluista. Monet liitot suhtautuvat kaavailuihin epäilevästi, joten keskusteluissa ja valmisteluun seurannassa on pysyttävä mukana. Liittohallituksen täytyy muodostaa oman kantansa asiaan viimeistään marraskuussa, kun asia on päätettävänä OK:n syyskokouksessa. OK valmistelee myös toimitilojen siirtämistä Olympiastadionille. Tämäkään hanke ei ole saanut liitoissa aikaiseksi pelkästään innostunutta käsien taputusta. Eri vaihtoehtoja kartoitetaan ja liittojen omaa aktiivisuutta parhaan ratkaisun aikaansaamiseksi tarvitaan. Jatkossa on mahdollista, että osa liitoista on Stadikalla ja osa Sporttitalolla.

Kansainväliset asiat ovat toiminnanjohtajan työtehtävissä kotimaisten asioiden lisäksi. Vakio- ja latinalaistanssien kattojärjestö WDSF siirsi normaalisti kesäkuussa järjestettävän vuosikokouksensa lokakuulle. Samassa yhteydessä pidetään myös Dance Sport Europen (DSE) vuosikokous. Vuosikokousten myötä niin Pohjoismaiden kuin Pohjois-Euroopankin liitojen edustajat kokoontuvat  Teamsin välityksellä pohtimaan yhteisiä linjauksia agendalla oleviin asioihin.

Tämän vuoden kolmannet liiton ja yhteistyöseuran järjestämät arvokilpailut, 10-SM:t, lähestyvät hurjaa vauhtia. Kilpailuthan kilpailtaan Kaarinassa 12.10.2024. Valmisteluja on tehty kevättalvesta lähtien ja loppurutistus on alkamassa. Kilpailuun odotetaan runsasta kilpailijamäärää ja tuvan täydeltä yleisöä. Tulepa sinäkin paikalle.

Pirjo

Jos mieltäsi askarruttaa joku asia, ota rohkeasti yhteyttä

(050-4080 122 tai pirjo.koivula(at)dancesport.fi)