Toiminnanjohtajan palsta 32/24

JULKAISTU: 7.8.2024, KATEGORIAT: Yleinen

Liitossa vakiintunut käytäntö on ollut pitää suunnitteluviikonloppu heti kesälomien jälkeen elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Niin tänäkin vuonna. Viikonloppu jakautui neljään eri lohkoon, joissa kussakin oli hieman eri osallistujien kokoonpano ja käsiteltävä asiat. Lauantain aamupäivän ja alkuiltapäivän osuuteen oli kutsuttu liittohallitus, liittohallituksen varajäsenet, toimisto ja jäsenliittojen edustajat. Paikalla oli 13 henkilöä näistä ryhmistä. Vuoden 2025 valtionavustuksen haussa OKM tarkastelee liittojen Vastuullisuusohjelmia. Viidestä vastuullisuuden osa-alueesta arvioidaan tänä vuonna neljä; Hyvä hallinto, Terveellinen ja turvallinen toimintaympäristö, Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sekä Ympäristövastuu. Liiton Vastuullisuusohjelmaa työstettiin ryhmätöinä Padletin avulla. Ryhmille annettiin ohjeeksi pohtia teemoja käytännön toimien kannalta eri toimijoiden näkökulmasta. Ryhmätöiden yhteenvedon pohjalta liiton Vastuullisuusohjelmaa ja siihen liittyviä dokumentteja päivitetään niin, että uusi ohjelma tulee liittohallituksen hyväksyttäväksi syyskuussa. Nykyiset ohjelmat löytyvät osoitteesta https://www.dancesport.fi/tietoa-liitosta/saannot-ja-hyva-hallinto/

Toinen lauantain ensimmäisessä osuudessa käsitelty asia oli liiton Strategia. Harri Harjula muistutti mieliin viime vuonna tehdyn Strategian ja kertoi missä vaiheessa jalkauttamista suunnittelevan työryhmän työ on tällä hetkellä. Porukalla tehtiin taas ryhmätöitä, joissa pohdittiin strategian päätavoitteita vuosille 2024-2025, päätavoitteita pitkällä tähtäimellä ja niitä asioita joilla strategian suuntaisesti voidaan toimia nopeasti ja pienillä panostuksilla ns ”low- hanging fruits”.  Ryhmätyöt toteutettiin Miro-alustalla. Niin ryhmätöitä kuin ryhmätöiden purkuakin olisi voitu jatkaa kauemminkin. Porukka oli keskustelevaa ja innovatiivista, strategia ja sen toteutus tuntui kiinnostavan. Harjula esittelee saatuja tuloksia työryhmälleen ja niitä jatkokehitetään Strategiatyöryhmässä elokuussa.

Lauantain loppu iltapäivän ja alkuillan osuudessa olivat paikalla liittohallitus, seurakehittäjä ja toiminnanjohtaja. Aluksi Timo Akkola esitteli tekemäänsä selvitystyötä Whisteblowing-ilmoituskanavasta. Esityksen pohjalta, keskustelun jälkeen liittohallitus päätti, että kanava otetaan käyttöön myös Tanssiurheiluliitossa. Akkola ja toiminnanjohtaja jatkavat selvittelytyötä ja muita tarvittavia valmisteluja. Kun taustatyö on syksyn aikana saatu valmiiksi, asiasta tiedotetaan jäsenistölle tarkemmin. Toisena illan asiana toiminnanjohtaja esitteli Valmentajalisenssityöryhmän lisenssiuudistusesityksen. Esityksestä keskusteltiin runsaasti ja valmistelutyön jatkon evästeissä haettiin entistä suurempaa monilajista näkökulmaa. Valmentajalisenssin rinnalle otetaan käyttöön Huoltajalisenssi. Työ palaa työryhmän pöydälle liittohallituksen linjauksilla. Tavoitteena on, että lisenssit otetaan käyttöön vuoden 2025 alusta. Myös tästä asiasta tiedotetaan tarkemmin, kun työ on valmis.

Sunnuntaina jatkettiin liittohallituksen, seurakehittäjän ja toiminnanjohtajan voimin. Koko aamupäivä ja alkuiltapäivä käsiteltiin liiton taloutta ja siihen liittyviä asioita. Valtionavustukset tulevat laskemaan huomattavasti ennakoitua enemmän ja pitkän aikavälin suunnittelua tarvitaan. Talousvaliokunta (TAL) oli valmistellut keskustelun pohjaksi esityksen, johon oli haettu sekä varainhankintaa että leikkauksia koskevia kohteita. Tulevina vuosina, 2025–2027, tullaan olemaan tilanteessa, jossa pelkkä juustohöylä ja pienistä puroista tulevat säästöt eivät riitä. Osa liiton varainhankintaa tulevat olemaan liiton järjestämät SM-kilpailut/kilpailutapahtumat ja kumppanuushankinta. Kumppanuushankintaa varten on jo tehty provisiopalkkaukseen perustuva sopimus ulkopuolisen toimijan kanssa. Menosupistuksia tarvitaan niille toiminnan osa-alueille, jotka vievät suurimman osan liiton budjetista. Lajijaosten (VAL ja RAS) entistä itsenäisempi asema, myös talousvastuun osalta, tullaan toteuttamaan ainakin osittain jo ensi vuonna ja jatkossa isommassa mittakaavassa. Selvitys ja päätökset tarvittavista toimenpiteistä lajijaosten osalta tehdään ennen kuin liittohallitus julkaisee ensi vuoden budjetin. Syyskokouksen päiväksi päätettiin 10.11. ja näin ollen talousarvio jaetaan jäsenistölle kokousmateriaalien mukana viikolla 43.

Kokousviikonlopun päätti liittohallituksen kokous. Säästötoimien vuoksi liittohallitus kokoontuu kasvotusten vain kaksi kertaa vuodessa, suunnitteluviikonloppuna elokuussa ja vaihtokokouksessa joulukuussa. Tämä on tietenkin kustannustehokasta ja ympäristövastuullista, mutta kyllä läsnäolokokouksissa keskustelu ja muu vuorovaikutus toimii aivan eri tasolla kuin esimerkiksi Teamsissä. Liittohallituksen kokouksen yhteenveto julkaistaan Uutispalstalla erikseen.

Kokonaisuudessaan viikonloppu oli pitkä ja henkisesti kuormittava, mutta toisaalta yhteisöllinen, antoisa ja montaa asiaa edistävä. Arvosana 9.

Terveisin Pirjo

Jos mieltäsi askarruttaa joku asia, ota rohkeasti yhteyttä

(050-4080 122 tai pirjo.koivula(a)dancesport.fi)