Kuukausi: tammikuu 2024

SUEK raportti Tanssiurheiluliitolle

JULKAISTU: 31.1.2024, KATEGORIAT: Yleinen

Vuoden 2023 syksyllä SUEK järjesti kaikille lajiliitoille kyselyn, jonka raportin SUEK luovutettiin Opetus- ja kulttuuriministeriölle (OKM). OKM käyttää SUEK:n tekemää raporttia osana yleisavustusten myöntämisperusteita. Ennakkotietojen mukaan SUEK raportin painoarvo voi olla jopa 20 % kokonaisarviosta.

Tanssiurheiluliitto selviytyi SUEK:lta saadun raportin mukaan antidoping asioiden osalta keskiarvoa paremmin (41,2/38,3), mutta kilpailumanipulaation torjunnan osalta keskiarvoa heikommin (33,5/35). Arvioinnin maksimipistemäärä oli 50.  SUEK esitti myös kehitysehdotuksia kuten kilpailusääntöjen kirjausmuutoksia kilpailumanipulaation osalta.

Tuomarilisenssikäytäntöön pakolliseksi suoritukseksi lisätty Reilusti paras- koulutus lisää liittomme keskeisten toimijoiden tietämystä kilpailumanipulaatioon liittyvissä asioissa.

SM Latin 2024 jälki-ilmoittautumiset ja peruutukset

JULKAISTU: 29.1.2024, KATEGORIAT: Yleinen

SM Latin 2024 -kilpailukutsua on täydennetty 29.1.2024 seuraavasti:

Jälki-ilmoittautumiset lähetetään osoitteeseen info(at)dancesport.fi, josta saatte käsittelyvahvistuksen ja maksuohjeet.

Viimeisen peruutuspäivän (27.1.2024) jälkeen peruutukset tehdään myös osoitteeseen info(at)dancesport.fi.

Kisapäivän aikana tehtyihin peruutuksiin julkaisemme pikimmiten yhteystiedot.

Tervetuloa Tampereelle!

Viive kilpailulisenssin siirtymisessä DanceCoreen

JULKAISTU: 29.1.2024, KATEGORIAT: Yleinen

Ostaessasi lisenssin ennen vuoden ensimmäistä kilpailuilmoittautumista humioithan seuraavaa.

Ostetut kilpailulinsenssit päivittyvät Suomisportista DanceCoreen kerran vuorokaudessa yön aikana ja uusi lisenssi näkyy kilpailijalla vasta seuraavana päivänä.

Lisenssin hankkimista  ei siis kannata jättää viime tippaan. Osta lisenssi vähintään päivää enne viimeistä kilpailuun ilmoittautumispäivä, niin ilmoittautuminen onnistuu ajoissa DanceCoressa.

Tanssiseurojen aluetapaaminen Turussa

JULKAISTU: 29.1.2024, KATEGORIAT: Blogi

Lounais-Suomen tanssiurheiluseurat tapasivat toisensa 13.1.2024 Turussa.

Tämä oli kolmas liiton järjestämä alueellinen kokoontuminen. Ensimmäinen järjestettiin jo vuonna 2020 Kuopiossa Savon, Karjalan, Kainuun ja Keski-Suomen seuroille ja toinen oli reilu vuosi sitten Kaakon kulmalla Kouvolassa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueen seuroille.

Seuratapaaminen kuuluu Suomen Tanssiurheiluliiton toimintastrategiaan, jolla kehitetään ja uudistetaan työmuotoja ja keinoja tukea ja edistää seurojen hyvinvointia ja elinvoimaisuutta.  Vaikka toimintatavat ja haasteet ovat erilaisia, samoilla maantieteellisillä alueilla toimivilla seuroilla löytyy myös yhteisiä arkipäivän sekä  toiminnan kehittämisen pulmia ja pullonkauloja samoin kuin hyviä käytäntöjä ja toimivia ratkaisuja.

Alueellisten tapaamisilla lisätään seurojen omaa, alueellista sekä liiton välistä yhteistyötä, jaetaan toimivia käytäntöjä ja löydetään ideoita ja työtapoja seuratoiminnan vahvistamiseksi. Yhteissä kohtaamisissa nostetaan esiin alueiden erityispiirteitä, haasteita, mahdollisuuksia ja ehkä kärkihankkeita silloin kun koko toimialaa arvioidaan ja vahvistetaan. Yhteinen ääni kuuluu vahvemmin myös liiton toiminnan kehittämistyössä.

Aluetapaamisten tärkeä tehtävä on edistää yhteistoimintaa myös alueen muiden lajiliittojen seurojen ja liikuntaorganisaatioiden kanssa. Liikunnan alueorganisaatioiden toiminta, koordinointi, tiedotus, tuki ja apu seuroille samoin kuin koko alueen liikuntatoimen ja seurojen kehittämis- ja yhteistyölle on ensiarvoista. Nytkin oli ilo todeta, että kaikki seurat ovat LiiKun jäseniä ja saavat säännöllisesti ajankohtaista tietoa LiiKun toiminnasta, koulutuksista ja seuratuesta.

Kaikkiin aluetapaamisiin kuuluu tutustua käytännön harjoituksin liiton ei enää uuteen, mutta ehkä vielä joillekin tuntemattomaan tanssimuotoon Easy Dance Clupiin (EDC). Tämän osuuden ohjasi tuttuun tapaan Raili Tilli, joka on tuonut ko. tanssilajin Suomeen Brittiläisistä kansainyhteisöistä. Jotkut seurat ovat ottaneetkin helpon, mukaansa koukuttavan ja yhteisöllisyyttä lisäävän tanssimuodon omaan palvelutarjontaansa.

Turun tapaamisessa oli yli 20 osallistujaa kuudesta eri seurasta. Porukkaa täydensivät Marko Mäenpää Lounais-Suomen Liikunnasta (LiiKu), Raili Tilli Kuopion Dance Flowsta sekä Tanssiurheiluliiton seurakehittäjä Katriina Lahti, joka oli seurueen koollekutsuja.

Päivän aikana jokainen seura kertoi kuulumisistaan, haasteistaan ja ilon aiheistaan. Keskustelu oli vilkasta ja hyviä käytäntöjä, ideoita ja onnistumisia vaihdettiin puolin ja toisin. Myös liitosta pidettiin huolta ja sen työlistalle annettiin iloisesti monta hyvää ajatusta ja toimeksiantoa mm. markkinoinnista ja viestinnästä kehittää omaa ja seurojen yhteistoimintaa.

Isoin yhteinen asia, joka tuli esille lähes kaikissa puheenvuoroissa oli tarve lisätä ja tiivistää alueellisen yhteistyötä ja seurojen välistä toimintaa. Erityistä kannatusta saivat yhteiset puheenjohtajien ja/tai hallitusten ja johtokuntien säännölliset kokoontumiset, erilaiset koulutukset, suuret yleisötapahtumat sekä monilajitanssileirit eri ikäisille harrastajille. Tapahtuma- ja leirijärjestelyissä voisi myös liitto olla mukana ja kun toimiva malli löydetään, sitä voisi toteuttaa eri puolilla Suomea.

Pohdittiin myös mahdollisuutta yhdistää ja jakaa rohkeasti valmennus- ja ohjaajaresursseja ja jopa jollain tasolla toiminnallisia ja hallinnollisiakin tehtäviä.  Seurat toimivat pitkälle vapaa-ehtoisin voimin talkootyönä, joten yhteistyö ja toisiaan kannustava ote on enemmän kuin sata jänistä.  Kaikki seurat pitivät keskeisenä menestystekijänä seuran ja alueen yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä sekä hyvää toimintailmapiiriä.

Yhteisenä huolenaiheena oli vakio- ja latinalaistanssijoiden määrän lasku. Liiton muut tanssilajit ja muodot ovat kuitenkin lisänneet ja osittain myös paikanneet vajetta. Seurojen toiminta ja palvelutarjonta on nykyään jo varsin monipuolista.

Monen seuran näkyvä ja tuntuva harmi ja huoli on lapsiharrastajien vähäisyys. Tähän haasteeseen saatiinkin saman tien kullan arvoista tietoa, toimintamalleja ja ideoita. Porin Oikea Rytmi ry sai innovaatiostaan Vuoden 2023 Tanssiurheilutekopalkinnon. Henri ja Riikka Kuusimäki kertoivat, miten heidän seurassaan ”temppu tehtiin” ja miten lapsi- ja junioritoiminta saatiin kasvamaan aika lyhyessä ajassa nollasta aina kilpailuissa menestyneeksi junnujoukkueeksi asti. Lapsi- ja junnutoiminta on seurassa edelleenkin vahvaa ja seuran pitovoima toimii. Kynät vain savusivat, kun kuulijat tekivät muistiinpanoja. Ideat ja toimintamallit kirjattiin myös tapaamisesta laadittuun raporttiin.

Kuvassa  Henri ja Riikka Kuusinimi, jotka esittelivät seuran lapsi- ja junnutoimintaa, josta Oikea Rytmi sai Vuoden Tanssiurheilutekopalkinnon. (kuva Eeva Juuti)

Teija Saastamoinen on paitsi La´Teamin puheenjohtaja, myös liiton vakio- ja latinalaistanssivaliokunnan (VAL) jäsen. Hän kertoi VAL:n toiminnasta ja ajankohtaisista asioista. Kilpailutoiminnassa on viimeisen vuodenkin aikana tapahtunut paljon muutoksia, kehittämistoimeniteitä ja uudistuksia. Työtä ja tiedottamista on piisannut ja piisaa edelleenkin.

Seurakehittäjä Katriina Lahti kertoi liiton kuulumiset mm. strategiatyöstä, jäsenyyksistä, liiton seuratukimahdollisuuksista ja muista ajankohtaisista aiheista.

Marko Mäenpää oli mukana koko päivän ja hän ”ulkopuolisena näkijänä ja kokijana” herätteli seuroja arviomaan mm. seurojen nettisivuja. Miten ne oikeasti palvelevat esim. vanhempia, jotka haluavat tuoda lapsensa tanssiharrastukseen. Löytyykö tarvittava tieto ja antavatko sivut varmuuden, että lapsella on seurassa hyvä ja turvallista olla ja että hän saa taidoilleen ja toimintakyvylleen sopivaa ja lapsen kehitystä tukevaa ohjausta ja valmennusta. Marko kertoi myös laajasti LiiKun palveluista ja mahdollisuuksista seuroille. Ihan huimasi, sillä palvelukonsepti oli tavattoman laaja ja monipuolinen.

Turun tapaamien oli hyvä ja silmiä avaava kokemus ja siitä saatiin erinomainen palaute. Seuroilla oli paljon asiaa ja keskustelu oli niin vilkasta, että aika EDC -tanssinopetukselle jäi suunniteltua vähäisemmäksi. Kaksi tanssia ennätettiin kuitenkin harjoitella ja kaikki mukana olevat saivat ”nuotit” mukaansa lisätansseista. Liiton nettisivuilla on muutamia videon pätkiä ja netistä samat tanssit löytyvät Sequence Dance Club -nimellä.

Lopuksi vielä iso kiitos lateamiläisille, jotka tarjosivat mukavat ja kotoisat kokoontumis- ja tanssitilat käyttöömme ja huolehditte maukkaista suuhun pantavista.

Kokemuksen ja palautteen mukaan aluetapaamiset on yksi parhaista tavoista tehdä liitto- ja seurayhteistyötä. Seuraava kokoontuminen on jo keväällä Länsi-Suomen ja Oulun seudun seurojen kanssa. Seuraavana on vuorossa Tampereen seudun tanssiseurat. Syyskaudella Savon, Kainuun, Keski-Suomen ja Karjalan tanssiseurat pääsevät jo aluetapaamistensa toiselle kierrokselle.

Blogi 24.1.2024, Katriina Lahti

Syyskauden 2023 tulokset IDO:n arvokilpailuista

JULKAISTU: 26.1.2024, KATEGORIAT: Tulostiedotteet

Tiivis tanssiurheilun syyskausi piti sisällään useita kansainvälisiä arvokilpailuja myös FDO:n alaisissa lajeissa. Alta löydät tuloskoosteen syksyn ja alkutalven arvokilpailuista ja parhaimpia suomalaistuloksia kustakin kilpailusta. Mitalisteista on koosteessa lueteltu vain ne, joissa finaalissa on ollut vähintään 6 osallistujaa.

Hip hopin MM-kilpailut järjestettiin 23.-27.10. Kielcessä, Puolassa. Kisassa oli mukana kuusi pienryhmää tai muodostelmaa Suomesta. Kisojen parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi aikuiset2 pienryhmissä kuudenneksi sijoittunut Hot Cakes. Myös aikuiset2 muodostelmissa ELEKANTTI sijoittui top10-joukkoon eli yhdeksänneksi.

Latin ja Caribbean shown MM-kilpailut käytiin 6.-8.11. Skopjessa, Pohjois-Makedoniassa. Suomea kisassa edusti iso joukko, joka keräsi myös hienosti menestystä! Latin shown junioreiden pienryhmissä TKV Latin Show Juniors voitti kultaa! Aikuisten pienryhmissä RD Publish tanssi pronssille, ja juniorit2 duoissa Aino Nevala ja Saaga Järvinen ylsivät niin ikään pronssille.

Heti näiden kisojen jälkeen kisattiin samassa paikassa Latin stylen MM-kilpailut 8.-10.11. Myös näistä kisoista Suomeen matkusti takaisin useita mitaleita! Aikuiset2 naiset samba sooloissa Mirva Nätynki nappasi hopeaa ja Susanna Hirvonen pronssia. Saman sarjan cha cha chassa Pia Liettyä tanssi pronssia. Juniorit2 duojen cha cha chassa Unna Vehmas ja Selma Okkonen nappasivat pronssia. Samaan aikaan käydyistä Synchrotanssin MM-kilpailuista Dance Actions Pacemakers saavuttivat pronssimitalin aikuiset1 pienryhmistä.

Showtanssin EM-kilpailut kisattiin 9.-11.11. Laskossa, Sloveniassa. Duoissa juniorit1-sarjassa Emilia Leppälä ja Lumi Saraste sijoittuivat sijalle 15. Samalla sijalle päätyivät Loiste Juniors junioreiden pienryhmissä, sekä Dance Actions Juniors junioreiden muodostelmissa.

Marraskuun lopulla 27.-30.11. Belgian De Pannessa kilpailtiin Jazztanssin MM-kilpailut. Suomalaisista korkeimman sijoituksen nappasivat juniorit1 duoissa Aava Lehikoinen ja Eerika Koivula, sijoittuen 10. sijalle. Aikuiset1 duoissa Mimmi Savolainen ja Siiri Niemelä sijoittuivat 12., ja junioreiden muodostelmissa StepUp JazzUp 11. Miesten aikuiset1 sooloissa Anders Korpilahti oli 13.

Vuoden viimeiset arvokilpailut käytiin niin ikään De Pannessa, kun 1.-3.12. ratkottiin nykytanssin MM-mitalit. Näistä kisoista Suomeen saatiin upea kultamitali aikuiset1 sarjan pienryhmissä DCA Ensemblen toimesta! Saman ikäsarjan muodostelmissa StepUp Trainees tanssi upeasti hopealle, ja aikuiset2 sarjan pienryhmissä Attitude Foeminas saavutti pronssia.

Lisäksi syyskuussa kilpailtiin discon EM-mitaleista Ruotsissa, joista on jo julkaistu oma uutisensa.

Onnittelut kaikille tanssijoille upeista suorituksista ja itsensä ylittämisestä arvokilpailuissa! Kaikki suomalaistulokset löytyvät FDO:n nettisivujen ajankohtaista-sivulta kunkin kilpailun omasta uutisesta: https://fdo.fi/ajankohtaista/

Paljon onnea kaikille kisoissa menestyneille ja kiitos jokaiselle Suomea edustaneelle! Kiitos myös taustajoukoille, kun mahdollistatte tämän kaiken. Myös tänä vuonna pääsemme jälleen jännittämään upeita suomalaissuorituksia maailmalla. Palataan niihin tunnelmiin myöhemmin!

WDSF online Congresses: Hip Hop, Disco and Stage DanceSport – Adjudicators 10.2. & Chairpersons 11.2.

JULKAISTU: 25.1.2024, KATEGORIAT: Disco-, street-, performing arts, Koulutustiedotteet

As Hip Hop, Disco, and Stage DanceSport disciplines continue to gain prominence at the national level among our NMBs, the World DanceSport Federation is committed to providing the essential resources and support. This initiative is part of our ongoing effort to seamlessly integrate these vibrant and dynamic disciplines into the broader WDSF structure.

February 10th, 2024 / WDSF Adjudicators Congress Hip Hop, Disco and Stage DanceSport disciplines

This congress is relevant to the fulfillment of educational requirements for licensed WDSF adjudicators for a period of two years.

NEW APPLICANTS
All new applicants for the WDSF adjudicators license must first submit their application via their NMB to the Academy to attend this congress.

TIMETABLE (CET TIMEZONE)

10:30am – Registration
11:00am – Nenad Jeftic – WDSF Judging System / Code of Conduct and responsibilities of Adjudicators
12:30pm – Mieke Ketelslegers – STAGE DanceSport expert from Belgium.
14:00pm – Jelena Alempijević – DISCO DanceSport expert from Serbia
15:30pm – Break
16:00pm – Huyen Huynh – HIP HOP expert from Norway
17:30 – End of congress

LECTURERS

Nenad Jeftic
Mieke Ketelslegers
Jelena Alempijević
Huyen Huynh

PARTICIPATION FEE

CHF 100

Closing Dates

  • New Candidates’ applications (to be submitted by National Federation) no later than 27 Jan 2024, 23:59 GMT
  • Congress registration and payment shall close on 6 Feb 2024, 23:59 GMT
  • All payment must be made online; no registration or entry is allowed on the day of the course and no late registration will be accepted.

 

February 11th 2024 / WDSF Chairpersons Congress for Hip Hop, Disco and Stage DanceSport Disciplines

This congress is relevant to the fulfillment of educational requirements for licensed WDSF chairpersons for a period of two years.

NEW APPLICANTS
All new applicants for the WDSF chairpersons license must first submit their application via their NMB to the Academy to attend this congress.

TIMETABLE (CET TIMEZONE)
12.00h – Registration
12.30h – Nenad Jeftić – CHAIRPERSON expert from Serbia.
14.30h  End of the Congress
LECTURERS

Nenad Jeftić

PARTICIPATION FEE

CHF 50

Closing Dates
  • New Candidates’ applications (to be submitted by National Federation) no later than 28 Jan 2024, 23:59 GMT
  • Congress registration and payment shall close on 7 Feb 2024, 23:59 GMT
  • All payment must be made online, no registration or entry is allowed on the day of the course and no late registration will be accepted.


EXAMINATION DATE (For Adjudicators)
 

February 24th, 2024 12.00 CET

EXAMINATION DATE (For Chairpersons)

March 3rd, 2024 12.00 CET

New license applications
The applicants for new Adjudicator/Chairperson licenses will not be eligible for registration to the aforementioned congresses unless they have completed all necessary steps of their license application through the National RLS Administrators. Only candidates who have completed the entire license application before the congress closing date are permitted to register to this congress.

Important: registration and attendance as an observer will serve as part of requirements to obtain the WDSF Adjudicator/Chairperson licenses.

Registering officials to the congress
Please view the tutorial video on how to register an official to a WDSF congress.
The tutorial video is also available here.

NO LATE REGISTRATIONS WILL BE ACCEPTED

Best Regards, WDSF Academy

SKUL ry: Tervetuloa juhlistamaan viittomakielen päivää 12.2.2024

JULKAISTU: 25.1.2024, KATEGORIAT: Yleinen

Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry:

Juhlistamme viittomakielen päivää maanantaina 12.2.2024
ja järjestämme avoimen maksuttoman koulutuksen kuulovammaisuudesta ja kuurojen urheilusta samana päivänä,
klo  15.30-17.00 Sporttitalon Sinisessä aulassa. 

Tervetuloa mukaan! 

Taustaa: 

Suomen Kuurojen Urheiluliitto, SKUL ry:llä, on meneillään OKM:n tukema inkluusion jatkohanke: Kuulovammaisen liikkujien ja urheilijoiden inkluusion toteuttaminen eri lajiliittojen seura- ja valmennustoiminnassa.

Inkluusiohankkeen ensimmäisessä vaiheessa kartoitettiin ja aloitettiin yhteistyötä onnistuneesti usean lajiliiton kanssa, ja nyt tavoitteenamme on laajentaa yhteistyötä, lisätä tietoisuutta ja kehittää teidän muiden urheilutoimijoiden kanssa kuulovammaisten urheilijan polkua. Yhteistyössä on aina voimaa. Ensisijaisesti toimintamme ytimessä on lajit ja lajiliitot, jotka ovat myös kuurojen arvokilpailulajeja ja Deaflympics-lajeja.

Linkki Deaflympicsin lajeihin: https://www.skul.org/kilpailu-ja-valmennus/deaflympics/

Tänä päivänä korostetaan vahvasti liikunnan ja urheilun kentällä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Kuulovammaiset ovat myös erittäin varteenotettava yhteistyötaho.

Kiinnostaako sinua tutustua kuurojen urheilutoimintaan? 

  • Onko sinulle kuurojen urheilutoiminta tuttu asia?
  • Miten määrittelet kuulovammaisten urheilijan?
  • Oletko kohdannut kuulovammaisen liikkujan/ urheilijan?
  • Voivatko kuulovammaiset osallistua vammattomien kilpailuihin?
  • Tiesitkö, että kuulovammaisilla on myös oma arvokilpailujärjestelmä ja kuurojen olymialaiset eli Deaflympics- kisat?
  • Haluatko kuulla lisää millaisia kuulovammaisten urheilutoimintoja on, ja mitä hyötyä siitä on omassa lajiliitossanne ja myös vammattomissa urheiluseuroissa?

Tervetuloa kuuntelemaan, oppimaan ja kehittämään yhteistyötä Suomen Kuurojen Urheiluliiton kanssa  avoimeen koulutukseen maanantaina 12.2.2024 klo 15.30-17.00 Sporttitalon Siniseen aulaan (Valimotie 10, 5.krs., 00380 Helsinki). 

Kenelle koulutus sopii?

Lajiliitoille, urheilujärjesrtöille, myös urheiluseuroille sekä kaikille kuulovammaisten liikunnasta ja urheilusta kiinnostuneille toimijoille.

Koulutus on erinomainen avaus yhteistyölle Suomen Kuurojen Urheiluliiton, lajiliittojen, järjestöjen ja urheiluseurojen kesken. Lisäksi koulutus antaa paljon tietoa kuurojen urheilusta ja konkreettista infoa kuulovammaisen kohtaamiseen.

Ilmoittaudu mukaan ja jaa tietoa laajemmallekin. Myös paikalliset urheiluseurat saisivat valtavasti arvokasta tietoa koulutuksessa. Tervetuloa!

Kouluttajina toimii liikunta-alalla kokeneet viittomakieliset asiantuntijamme:
Urheilukoordinaattori Heli Romu, heli.romu@skul.org
Liikuntakoordinaattori Nelli-Sofia Tarvajärvi nelli-sofia.tarvajarvi@skul.org

Ilmoittautuminen koulutukseen: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/7aa4fc42-7e40-4273-99f4-db618e2e1789?displayId=Fin2980649 

Ystävälllisin terveisin / Kind regards 

Sini Savolainen

Toiminnanjohtaja / Executive Director
sini.savolainen@skul.org 
+358 405399486

Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry
Finnish Deaf Sports Federation
Valimotie 10, 6.krs
00380 Helsinki

Coach-liput Latinalaistanssien SM-kilpailuun 10.2.2024

JULKAISTU: 24.1.2024, KATEGORIAT: Valmentajat, Yleinen

Kaikilla seuroilla on mahdollisuus ilmoittaa yksi valmentaja coach-listalle. Coachiksi ilmoitettu henkilö voi liikkua lämmittelytiloissa ja kilpailulattia-alueella.

Ohjeet:

  • seura ilmoittaa valmentajan nimen ja seuran tällä lomakkeella 7.2.2024 mennessä
  • coachiksi nimetty valmentaja lunastaa pääsylippunsa (25 €) kilpailupaikalle tullessaan ja saa coach- rannekkeen
  • ranneketta on pidettävä ranteessa koko kilpailupäivän ajan
  • vain henkilö, jolla on ranneke, pääsee kilpailun lattia-alueelle
  • ranneke oikeuttaa istumapaikkaan katsomossa