Kuukausi: lokakuu 2023

Shchurov ja Ignatyeva semifinaalissa Jun2 latin MM-kisoissa

Shchurov ja Ignatyeva semifinaalissa Jun2 latin MM-kisoissa

Shchurov ja Ignatyeva 10-tanssin SM-kisoissa lokakuussa 2023, kuva: Jarkko Alho

Juniori 2-ikäsarjan latinalaistanssien MM-kilpailut kisattiin lauantaina 28.10.2023 Portugalissa Vagosissa. Kisa käytiin 63 parin voimin, joista kaksi edusti Suomea.

Ikäsarjassaan ylivoimaisesti Suomen kilpailuja hallinneet Nikita Shchurov ja Angelina Ignatyeva tanssivat kilpailussa upeasti semifinaaliin ja lopulta sijalle 11. Aiemmin kesällä saman ikäsarjan 10-tanssin MM-kisoissa kymmenenneksi sijoittuneet Shchurov ja Ignatyeva ovat kisanneet tänä vuonna ahkerasti ulkomailla WDSF Open-kilpailuissa ja napanneet mm. syksyllä kaksi hopeasijaa latinalaistansseissa omassa ikäsarjassaan. 

Toinen suomalaispari, Jelisei Zemljannikov ja Vlada Sidunova etenivät kilpailussa toiselle kierrokselle ja sijoittuivat jaetulle sijalle 36.-37. Kyseessä oli parin ensimmäinen MM-kilpailu ja arvokilpailu-ura on näin avattu mallikkaasti.

Kilpailun voittoon tanssivat Kyproksen Ivan Marynich ja Petrova Melaniia. Kaikki tulokset löytyvät WDSF:n sivuilta osoitteesta: https://www.worlddancesport.org/Event/Competition/World-Championship-Vagos-23541/Junior-II-Latin-59515/Ranking



Vuoden Tanssiurheiluvalmentaja 2023 valitaan sittenkin äänestyksellä

JULKAISTU: 26.10.2023, KATEGORIAT: Seuratiedotteet, Valmentajat, Yleinen

Oikaisu eiliseen uutiseen Vuoden Tanssiurheiluvalmentaja 2023 -palkinnon valinnasta:

Ehdokasasettelun tulosten läpikäymisessä ja valmentajalisenssien tarkistuksessa tapahtui ensin valitettava virhe.
Lisenssin omaavia ja kriteerit täyttäviä ehdokkaita on kaksi eikä yksi, joten palkinnon saaja valitaan äänestyksellä.

Äänestysvaiheeseen nousivat seuraavat lisensoidut tanssiurheiluvalmentajat, sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä:

Sanna Hirvaskari

Helena Metsä

Vuoden Tanssiurheiluvalmentaja 2023 -äänestys on käynnissä reilun viikon ajan, äänestysaika päättyy perjantaina 3.11.2022 klo 9.00.

Käy antamassa äänesi (linkki avautuu toisella verkkosivustolla).
Äänestäneiden ja yhteystietonsa antaneiden kesken arvotaan majoituslahjakortti.

Vuoden Tanssiurheiluvalmentaja 2023 -äänestyksen tulos sekä arvonnan tulos julkistetaan Suomen Tanssiurheiluliitto ry:n sääntömääräisessä syyskokouksessa 19.11.2023.

Kuka jää tasa-arvon ulkopuolelle huippu-urheilussa? Osallistu tutkimukseen!

JULKAISTU: 26.10.2023, KATEGORIAT: Yleinen

Kuka jää tasa-arvon ulkopuolelle huippu-urheilussa? Osallistu tutkimukseen!

Jyväskylän yliopiston SportEx-tutkimusryhmä kutsuu Sinut vastaamaan kyselytutkimukseen, jolla selvitetään, miten tasa-arvo toteutuu huippu-urheilussa ja miten urheilumaailma ottaa huomioon moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden. Lue lisää alta ja osallistu tutkimukseen tästä linkistä: https://link.webropolsurveys.com/S/B9FD94435C7CFCC2 

Ovatko mielestäsi kaikki tervetulleita huippu-urheiluun? Onko kaikilla samat mahdollisuudet olla mukana huippu-urheilussa? Onko huippu-urheiluympäristöissä turvallista olla se, kuka on? Me selvitämme, miten tasa-arvo toteutuu huippu-urheilussa ja miten urheilumaailma ottaa huomioon moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden. Osallistu tutkimukseemme täyttämällä oheinen linkin takaa löytyvä kysely. Jokainen vastaus on tärkeä ja hyödyllinen!

Miksi osallistuisit?

  • Tuo äänesi, kokemuksesi ja tuntemuksesi kuuluviin
  • Ole mukana muutoksessa kohti yhdenvertaisempaa urheilua
  • Tulokset lisäävät käytännössä hyödynnettävää tietoa urheilutoimijoiden tarpeisiin

Sopivuus 

  • Ikä: 15 + vuotta
  • Olet tai olet ollut osana suomalaista urheilujärjestelmää (toim. huom. esimerkiksi urheilijana, valmentajana, huoltajana, toimitsijana, vapaaehtoisena, työntekijänä jne.) 

Vastaaminen

  • Kyselyyn vastaamiseen menee noin 15–20 minuuttia
  • HUOM. Kysely on auki 1.12.2023 saakka!

Kyselyyn pääset tästä linkistä: https://link.webropolsurveys.com/S/B9FD94435C7CFCC2

Jos haluat lisätietoa tutkimuksesta tai kyselystä, voit olla meihin yhteydessä 

Terveisin,

Tatiana Ryba, dosentti, tatiana.ryba@jyu.fi

Mirjam Raudasoja, tutkijatohtori, mirjam.a.k.raudasoja@jyu.fi

Aku Nikander, tutkijatohtori, aku.j.o.nikander@jyu.fi

Saara Isosomppi, projektitutkija, saara.h.isosomppi@jyu.fi

Harri Selänne, LKT, erikoislääkäri, harri.selanneoy@gmail.com



In memoriam – Aira Samulin 1927–2023

JULKAISTU: 24.10.2023, KATEGORIAT: Yleinen
Kuvaaja Juha Laitalainen

In memoriam – Aira Samulin 1927–2023

Tanssinopettaja ja yrittäjä Aira Samulin nukkui pois maanantaina 23.10.2023 96-vuotiaana. Suuri suomalainen tanssija on poissa. 

Aira Samulin ehti pitkän elämänsä aikana vaikuttaa ja toimia useissa eri rooleissa tanssin hyväksi. Aira kilpaili itsekin ja ammensi uraansa innoitusta vakio- ja latinalaistansseista. Hän yhdisti tanssin ja muodin ennennäkemättömällä tavalla perustamalla tanssivan mannekiiniryhmän Rytmikkäät. Aira loi tanssityylejä ja toi Suomeen uusia tanssimuotoja, mm. aerobic dancen. Monet muistavat Airan ja hänen poikansa Jarin discotanssin suurlähettiläinä. Airan ja Jarin kehittelemät erilaiset nuorisolle suunnatut tanssikiertueet ja niiden yhteydessä pidetyt tanssikilpailut loivat aikanaan ensiaskeleita kohti FDO:n kilpailutoimintaa. Aira oli mukana perustamassa Finnish Dance Organization ry:tä vuonna 1989 ja palkittiin vuonna 2000 IDO:n elämäntyö-palkinnolla. Koululiikuntaliiton kanssa Aira käynnisti vuodesta 1996 tähän päivään asti jatkuneen, yli kahta miljoonaa koululaista opettajineen liikuttaneen Power Mover -tanssiliikkeen. Koululiikuntaliitto myönsi Airalle Elämäntyöpalkinnon vuonna 2022. Lukuisista tanssin eteen tehdyistä töistä Suomen Tanssiurheiluliitto myönsi Aira Samulinille liiton kultaisen ansiomerkin vuonna 2017.

Airalle tärkeää oli myös mielenterveys- ja vanhustyö ja hän toimi niiden parissa aktiivisesti, tuoden myös toistuvasti esille tanssin positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Hänelle myönnettiin Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyspalkinto vuonna 1995. Aira oli myös aktiivinen politiikassa toimien useita vuosia kaupunginvaltuutettuna. Hän toimi aivan viimeisiin päiviinsä asti aktiivisena useissa yhdistyksissä.

Aira oli aina positiivinen, iloinen ja elämänmyönteinen. Hän oli rohkeasti oma itsensä, ja inspiroi lukuisia ihmisiä karismallaan ja esiintymistaidollaan. Aira Samulinin perintö elää Suomen tanssikulttuurissa vahvasti ja muun muassa hänen oppilaidensa perustaman Step Up -tanssikoulun kautta.

Suomen Tanssiurheiluliitto kunnioittaa suuren tanssijan muistoa ja esittää surunvalittelunsa Aira Samulinin lähiomaisille.



WDSF Chairperson Congress, Online 30.11.2023

JULKAISTU: 23.10.2023, KATEGORIAT: Kansainväliset asiat, Vakio- ja latinalaistanssit

The WDSF Academy has commenced registration for the ”WDSF Chairperson congress” in On-line Virtual, allowing your members to fulfil the educational requirements for their WDSF Chairman licence.

New license applications
You cannot register candidates of new Chairman licenses to this congress unless they have completed all necessary steps of their license application.
Only candidates who have completed the entire license application before 16 Nov 2023 23:59 GMT are permitted to register to this congress.

Registering officials to the congress
Please view the tutorial video on how to register an official to a WDSF congress.
The tutorial video is also be available here.

Closing date for existing license holders is on 26 Nov 2023 23:59 GMT.

NO LATE REGISTRATIONS WILL BE ACCEPTED.

Thank you and best regards,
WDSF Academy

Tiedote koskien 10-tanssin yleisen sarjan MM-kisan edustusvalintoja

JULKAISTU: 20.10.2023, KATEGORIAT: Yleinen

Tiedote koskien 10-tanssin yleisen sarjan MM-kisan edustusvalintoja

Suomen Tanssiurheiluliitto tiedottaa, että 10-tanssin yleisen sarjan MM-kilpailuvalintoihin on liittynyt valitettavia epäselvyyksiä. Kilpailusääntöihin ja edustusvalintojen toimintaprosesseihin on tehtävä muutoksia, jotta vastaavilta tapauksilta jatkossa vältytään.

Tanssiurheiluliiton toimiston palvelualueen vastaava oli kutsunut 10-tanssin yleisen sarjan MM-kilpailuihin ranking-listan 1. sijalla olevan parin, joka otti paikan vastaan. Kutsun ja ilmoittautumisen jälkeen palvelualueen vastaava on ilmoittanut VAL:n va. puheenjohtajalle ja liiton hallituksen puheenjohtajalle 13.10.23, ettei tehdessään em. toimenpiteitä ollut huomioinut kilpailusääntöjen kohtaa 4.4, jossa todetaan, että parilla on oltava kilpailua edeltävän 12 kk aikana tanssittuna WDSF Open -tasoinen kilpailu. Kyseinen pari on osallistunut Latviassa Zelta Rudens -kilpailuun syyskuussa 2023. Kilpailutapahtumassa ei millään kilpailuluokalla ollut WDSF-rankingkilpailun statusta.

Liittohallituksen tuli näin ollen päättää,  voidaanko em. kilpailu verrata WDSF Open -tasoiseen kilpailuun. Vastaavanlaista harkintaa jouduttiin käyttämään viime vuonna arvokilpailuvalinnoissa (ks. Urheilun oikeusturvalautakunnan päätös 32/2022).

WDSF:n rankingkilpailuja koskevan ohjeen mukaan Open-tasoinen kilpailu määritellään seuraavasti:

Minimum of 5 Judges from at least 4 different countries, or 7 judges from at least 5 different countries or 9 judges from at least 6 different countries. The maximum is 11 Judges from at least 7 different countries.

At least 24 couples from 4 WDSF member bodies.

If the minimum requirements are not fulfilled there is a reduction of ranking points. 

Latvian kilpailutapahtumassa aikuisten vakio- ja latinalaistanssien kilpailujen tilanne oli seuraava:

Latin, 23.9.2023: 10 paria 3:sta maasta. 9 tuomaria 6:sta maasta. 

Vakiot 24.9.2023: 7 paria 4:stä maasta. 7 tuomaria 6:sta maasta. 

Hallitus äänesti asiasta ja päätti äänin 5-2, 2 tyhjää, ettei mainittua kilpailua voida pitää WDSF Open -tasoisena kilpailuna. Näin ollen parin ilmoittaminen 10-tanssin MM-kilpailuun joudutaan valitettavasti perumaan. 


Käsittelyn taustalla oli Urheilun Oikeusturvalautakunnan ratkaisu 32/2022. Siinä UOL toteaa ratkaisussaan: 

Oikeusturvalautakunta toteaa, ettei kilpailusääntöjen 4.4 kohdassa ole listattu yksityiskohtaisesti, mitkä kansainväliset kilpailut täyttävät valintakriteerit. Tältä osin kysymys on valitsijalle eli STUL:lle jätetystä harkintavallasta. Asiassa ei ole ilmennyt mitään sellaista, jonka perusteella liittohallitus olisi ylittänyt harkintavaltansa rajat. 

=== 

Kun kysymys on yhdistysautonomian piiriin kuuluvasta harkintavallan käyttämisestä, oikeusturvalautakunnan toimivaltaan ei kuulu sen arvioiminen, onko arvokilpailuvalintaa koskeva päätös ollut tarkoituksenmukainen.

Oikeusturvalautakunta toteaa vielä selvyyden vuoksi, ettei käsillä olevassa asiassa ole esitetyn selvityksen perusteella ollut kysymys siitä, että valintakriteereitä tai kilpailusääntöjä olisi muutettu kesken valintaprosessin tai siitä, että liittohallitus olisi tehnyt jonkin uuden arvokilpailuvalintaa koskevan päätöksen. Kysymys on ollut olemassa olevien valintakriteerien tulkintaa koskeneesta erimielisyydestä, jonka liittohallitus on muun muassa muutoksenhakijoiden valituksen perusteella ratkaissut.

Vuonna 2022 harkintaa käytettiin siinä, onko WDSF The World Games European Qualifier -karsintakilpailu vähintään WDSF Open -tasoinen kilpailu. Kilpailussa oli maakohtaisten karsintojen perusteella valitut 36 paria. Tuomareita oli 10, 10:stä maasta. Kilpailussa valittiin eurooppalaiset parit The World Games -tapahtumaan USA:ssa heinäkuussa 2022. The World Games European Qualifierin katsottiin täyttävän WDSF Open -tasoisen kilpailun määritelmän. 


Urheilijoille ja valmentajille on jäänyt epäselväksi edustuskelpoisuuden tuova kilpailusääntökohta 4.4. ja tähän sääntökohtaan liittohallitus valmistelee muutoksen liiton syyskokoukselle päätettäväksi. Hallitus ei toivo tilanteita, jotka vaativat harkintaa tai pohdintaa sääntökohdan toteutumisesta. Säännön sanamuotoa ja merkitystä on korjattava, jotta jatkossa jokainen edustuspaikkaan tähtäävä pari tietää kuinka suunnitella kansainvälistä kilpailukalenteriaan. 

10-tanssin MM-valintoihin liittyen tehty liittohallituksen päätös on erillinen tapaus aiemmin tällä viikolla uutisoidusta Latin MM-valinnoista, jossa kysymyksessä oli WDSF eCardin voimassaolo ilmoittautumishetkellä.

Liittohallitus on erittäin pahoillaan siitä, että sääntöjen noudattamisesta koituu mielipahaa ja surua tanssijoille, mutta samalla se katsoo, että ratkaisut on tehtävä juurikin sääntöjä seuraten. Tulkinnanvaraisuus säännöissä ei ole kenenkään etu ja siksi niitä on korjattava. Samoin edustusurheilijoiden kutsuprosessiin on luvassa muutoksia. 

Hallitus haluaa kuitenkin myös muistuttaa urheilijoita siitä, että rankinglistan kärkipäässä olevien urheilijoiden tulee tuntea kilpailusäännöt siltä osin, että edustuspaikkaa tavoitellessaan edustuskelpoisuus täyttyy. Maajoukkuesopimuksessa maajoukkueurheilija sitoutuu olemaan käytettävissä edustuskilpailuihin ja näin ollen huolehtimaan edustuskelpoisuudestaan. Jokaisen, erityisesti aikuisen urheilijan on myös itse kannettava vastuuta sääntöjen seuraamisesta. Kannattaa aina ottaa yhteyttä toimistoon ja ennakkoon selvittää, mikäli joku sääntökohta ja sen toteutuminen omalla kohdalla on epäselvää. 

 

Lisätietoja: 

Leena Liusvaara

puheenjohtaja, Suomen Tanssiurheiluliitto

puh. 044 0164944


Liiton huoltajan ohje ja edustuspaikan vastaanottaminen, päivitys 2023, rev1 20.10.2023

JULKAISTU: 20.10.2023, KATEGORIAT: Yleinen

Rev1 20.10.2023:

Jos alaikäinen matkustaa ilman omaa vanhempaa kansainvälisiin arvokilpailuihin:

  • täyttäkää kiitos oheinen lomake
  • lähettäkää lomake toimisto(at)tanssiurheilu.fi
  • toimisto leimaa lomakkeen ja lähettää liiton huoltajalle, jonka kanssa alaikäinen matkustaa

Kiitos yhteistyöstä!

Huoltajan suostumus englanniksi 2023

———————–

Kilpailusäännöt ja -ohjeet -listaan nettisivulle on päivitetty ohje liiton huoltajille ja pareille edustuspaikan vastaanottamisesta.

Linkki

Tervetuloa edustamaan Suomea!

Toiminnanjohtajan palsta viikko 42

JULKAISTU: 18.10.2023, KATEGORIAT: Yleinen

 

Suomen valtioneuvosto on lähtenyt vahvasti edistämään kansalaisten liikkumista, liikuntaa ja urheilua Suomi liikkeelle- ohjelmalla. Ohjelman tavoitteena on saada suomalaiset liikkeelle ja liikunnan harrastajamäärät kasvuun. Ohjelmalla vastataan lasten ja nuorten liikkumattomuuden, työikäisten kunnossa pysymisen ja vireän vanhuuden tavoitteiden mukanaan tuomiin haasteisiin. Liikunta- ja urheilumahdollisuuksien halutaan entistä vahvemmin olevan yhdenvertaisesti kaikkien saavutettavissa. Valtioneuvoston budjetissa on varattu ohjelman toteuttamiseen 20 miljoonaa euroa. Tukea tullaan kanavoimaan käytännön toteutusta varten esimerkiksi seuratoiminnan kautta. Olympiakomitea toimii veturina hankkeelle ja tekee asiassa yhteistyötä liittojen kanssa. Suomi liikkeelle- ohjelma tulee olemaan myös meidän liiton seuroille mahdollisuus hankkia lisää jäseniä ja sitä kautta vahvistaa oman toimintansa edellytyksiä. Tämän mahdollisuuden tiedostavat myös muut liitot ja muiden lajien seurat, mikä on tietysti hallituksen tavoitekin, joten meille tämä on haaste, johon kannattaa vastata.

Lähtemällä soitellen sotaan tyhjin käsin ei tässä kilpailussa pärjätä. Tanssi on lukemattomissa tutkimuksissa todettu niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin erinomaiseksi terveyttä ja hyvinvointia lisääväksi lajiksi, mutta tutkimustuloksethan ei pelkästään mihinkään riitä. Kuluttajille, potentiaalisille uusille liikkujille tarvitsee tarjota tuotteita, jotka heitä kiinnostaa. Tällä hetkellä cheerleading ja voimistelu vetävät nuoria tyttöjä kärpäspaperin lailla. Olisiko seuroilla mahdollisuuksia tarttua tähän ilmiöön ja hyödyntää jo olemassa olevaa osaamista tarjonnan lisäämiseksi? Erilaiset soolo ja duo luokat, sekä formaatiot ovat olemassa olevia kilpailu- ja harrastelajeja, joita seurojen valikoimiin olisi helppo lisätä.

Perinteisten vakio- ja latinalaisryhmien oheen seurat voisivat perustaa Synchro Latin luokkien kilpailuihin tähtääviä ryhmiä, tai huomioida luokkaa olemassa olevissa ryhmissä. Kilpailussa tanssitaan kahden tanssija ryhmissä, joita voidaan kutsua duoiksi. Duon voivat muodostaa samaa sukupuolta tai eri sukupuolta olevat tanssijat. Laji sopii kaikenikäisille, lapsista aikuisiin. Lapsi 1 ja 2 ikäluokat voivat tanssia samassa yhdistetyssä ryhmässä, samoin kuin juniori 1 ja 2 ikäluokat. Tanssilajeina kilpailuissa ovat samba, cha cha ja jive. Ryhmä/duo voi osallistua halutessaan vain yhteen tai useampaan tanssiin. Kilpailemisen voi aloittaa nopeasti, vaikka yhdellä lajilla. Synchro Latin ryhmiä on helppo tarjota kaikille kiinnostuneille, sillä se sopii myös tanssijoille, joilla ei ole omaa paria. Liiton sivuilta löytyy kokeilukilpailun säännöt, joissa lisää tietoa asiasta. https://www.dancesport.fi/wp-content/uploads/2023/09/Synchro-Latin-kokeilukilpailun-saannot-2023-julkaistavaksi.pdf . Luokat hyväksytään kokeilukilpailuksi hakemusten pohjalta kaikkiin kilpailuihin.

Rock’n’swing puolella Rock’n’roll duot ja soolot ovat olleet mukana kilpailujen ohjelmassa jo usean vuoden ajan. Rock’n’rollin tekniikkaan perustuvalla koreografialla kilpaillaan yksilö ja/tai duo luokissa. Duon voi muodostaa samaa tai eri sukupuolta olevat tanssijat. Liitteestä löytyy lajin säännöt https://www.dancesport.fi/wp-content/uploads/2022/05/RR-solo-ja-duo-erillissannot-2022.pdf. Vastaavia kilpailuformaatteja olisi mahdollista luoda pohjautuen esimerkiksi boogie woogie tekniikkaan tai jazz- rutiinien elementteihin. Myös erilaiset jazz-rutiineihin pohjautuvat formaatiot voisivat olla kiinnostava lisä seurojen tarjontaan ja kokeilukilpailuiksi.  Jo vuosituhannen vaihteessa joissakin seuroissa toimi aktiivisesti Swing Hop ryhmiä. Tunneilla yhdistetiin swing- tanssien elementtejä hip hop genren musiikkiin. Lajia voisi uudelleen lämmittää ja tarjota seurojen oman tarjonnan lisäksi, vaikka kouluihin.

Näitä ja muita hyvä ideoita kaivataan nyt, jotta meidän liiton seurat pystyvät tarjoamaan kilpailukykyistä toimintaa Suomi liikkeelle-ohjelmaan. Samalla seurat parantavat omaa tarjontaansa olemassa oleville, ehkä jo aktiiviuransa lopettaneille ja uusille jäsenille.

Jos mieltäsi askarruttaa joku asia, ota rohkeasti yhteyttä

(050-4080 122 tai pirjo.koivula(a)dancesport.fi)

Pirjo