Toiminnanjohtajan palsta viikko 36

JULKAISTU: 6.9.2023, KATEGORIAT: Yleinen

Seuroille on juuri lähtenyt seurojen vuosi-ilmoituskysely. Kysely on uusi, mutta jatkossa joka vuosi toteutettava liiton toiminnan kannalta tärkeä toimenpide. Kyselyn avulla kartoitetaan seurojen toimintaan liittyviä perustietoja, kuten miten seuraan saadaan yhteyttä, laskutustiedot, ohjaaja/valmentajatilanne, varsinaisen toiminnan olosuhteet, seuran lajit, avun tarve ja niin edelleen. Miksi tällaisia asioita kysellään?

Liittotasolla toiminnan mahdollistaa valtion avustukset, eli Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä yleisavustus. Vuonna 2022 Tanssiurheiluliiton rahoituksesta 65 % tuli valtionavustuksesta. Tulevina vuosina, kun veikkausvaroja ei enää ole käytettävissä, järjestöjen avustukset tulevat suoraan valtion budjetista.  Ensi vuodelle valtion jakamien avustusten kokonaismäärä tulee laskemaan n. 10 miljoonaa. Jotta meidän oman liiton toimintaedellytykset voidaan varmistaa valtionavustushaussa meillä täytyy olla esittää konkreettisia mittareita ja tuloksia toiminnan vaikuttavuudesta kansanterveyteen ja hyvinvointiin liikunnan ja urheilun keinoin.  Näiden tietojen saamiseksi vuosi-ilmoituksen kysymyksissä on useita kysymyksiä, joihin halutaan numeerinen vastaus. Useilla muilla lajiliitoilla on vastaava kysely ollut käytössä jo vuosia, joten heillä käytössä olevaa dataa on annettavissa enemmän kuin meillä, mutta hyvällä tiellä ollaan. Myös Olympiakomitean seuratoimintayksikkö kysyy vuosittain dataa liittojen seurojen tilasta ja tuottaa saadun tiedon pohjalta erilaisia kampanjoita esim. seurojen markkinoinnin tueksi.

Kolmas kyselyn tärkeä funktion on liiton oman toiminnan kehittäminen ja näin ollen seurojen tarpeiden huomioiminen ja oikeanlaisen tuen antaminen seuroille. Vuosien varrella ja tänäkin vuonna on järjestetty useita kyselyjä, joihin vakio- ja latinalaistanssien kilpailutoiminnan kehittämistä koskenutta kyselyä lukuun ottamatta vastausten määrä on ollut pieni. Vain aktiivisimmat vastaavat, ja vastauksista tehtävät johtopäätökset eivät välttämättä täysin vastaa kentän suuren massa näkemyksiä. Vuosi-ilmoituskyselyyn vastaaminen on kaikkien seurojen etu ja velvollisuus. Kyselyn tulosten pohjalta voidaan liitossa kehittää koulutusta, kohdentaa toimenpiteitä esille nousseiden haasteiden korjaamiseksi ja auttaa seuroja, vaikkapa markkinointimateriaalien tuottamisessa.

Tärkeä osa vuosi-ilmoituksen avulla liitolle saatavaa informaatiota ovat seurojen ajantasaiset yhteystiedot. Liitto on vuosia lähettänyt seuroille jäsentiedotteita, joissa informoidaan tärkeistä, jopa rahan arvoisista asioista, erilaisista kampanjoista ja seurojen jäsenille suunnatuista tapahtumista. Jokaisen seuran olisi pitänyt ilmoittaa sähköpostiosoite, johon tiedote lähetetään sekä jakaa tiedotetta omille jäsenilleen. Viimeisimmän tarkastuksen yhteydessä vastaanottajalistan kautta lähetetyistä tiedotteista oli avattu 40 %. Eli tiedote oli avattu noin 30 seurassa liiton yli seitsemästäkymmenestä seurasta. Syitä tähän surkeaan tulokseen selittävät varmaan monet asiat, kuten että listalla on vanhentuneita sähköpostiosoitteita, vastaanottaja ei enää toimi seurassa jne., mutta seurojen ja seurojen jäsenten edun mukaista on, että vastaanottajatiedot olisivat kaikkien seurojen osalta ajan tasalla ja jäsentiedote avattaisiin ja lähetettäisiin edelleen joka kerta. Teimme toimistolla päätöksen julkaista vanhat tiedotteet liiton nettisivulla. Etusivulla vasemmalla on kuvake, josta pääsee suoraan ”jäsentiedotearkistoon”. Jatkossa jäsentiedotteet löytyvät Seurat-otsikon alta alaotsikolla Jäsentiedotteet.

Vuosi-ilmoituksen vastausaika päättyy 20.9.2023. Olkaapa aktiivisia ja vastatkaa kyselyyn määräaikaan mennessä.

 

Jos mieltäsi askarruttaa joku asia, ota rohkeasti yhteyttä

(050-4080 122 tai pirjo.koivula(a)dancesport.fi)

Pirjo