Kooste valmentajafoorumista 17.5.

JULKAISTU: 12.6.2019, KATEGORIAT: Maajoukkuetiedotteet

Viisitoista tanssiurheiluvalmentajaa kohtasi toisensa Suomen Tanssiurheiluliiton Valmentajafoorumissa perjantaina 17.5. STUL kutsui paikalle kotimaisia tanssiurheiluvalmentajia, sillä heidän asiantuntemuksensa on arvokasta, kun suomalaista tanssiurheilun tasoa kehitetään lähemmäksi kansainvälistä huippua.

Tapaamisessa ideoitiin, miten Suomen Tanssiurheiluliitto voi auttaa valmentajia ja heidän valmentamiaan urheilijoita laadukkaan arkivalmennuksen toteuttamisessa.

Ryhmissä käydyissä keskusteluissa nousi esiin useita näkökulmia, joista tässä tärkeimmät.

Ohjeita urheilijan ja tanssijan polulle

Valmentajat kaipasivat ohjeistusta mm. urheilijan polun tai tanssijan polun luomiseksi. Seuraavista Tanssiurheiluliiton materiaaleista saa apua:

Tanssiurheilun opetussuunnitelma
Lastentanssin opetussuunnitelma (Liite 1 ja Liite 2)

Linkki avautuu toisella sivustolla: Tanssiurheilijan urheilijan polku

Arkivalmennuksen avuksi moniosaamista ja vertaistukea

Arkivalmennukseen kaivattiin koulutusta seuraavista aiheista: tanssijan fysiikkavalmennus, psyykkinen valmennus, valmennuspedagogiikka ja tanssijan ravintovalmennus. Huippu-urheiluvaliokunta välittää nämä toiveet Tanssiurheiluliiton koulutusvaliokunnalle.

Valmentajat kaipasivat myös vertaistukea valmentamiseen. Tanssiurheiluliiton huippu-urheiluvaliokunnasta valmennuspäälliköt kouluttautuvat ensi syksynä mentoreiksi, jotka tukevat valmentajia arjen valmennuksessa.

Tiedottamisessa kehitettävää, oma vastuukin tärkeä

Tiedottamisessa eri tahojen välillä on kehitettävää: niin liiton ja sen sidosryhmien kuin seurojen ja niiden valmentajienkin välillä. Tapaamisessa kehotettiin valmentajia seuraamaan aktiivisesti liiton ja seurojen tiedotuskanavia ja esimerkiksi tilaamaan Tanssiurheiluliiton valmentajille suunnattu uutiskirje: https://www.dancesport.fi/uutiskirje/

Harrastajamäärien kasvu edellyttää lajille laajempaa näkyvyyttä

Harrastajamäärien väheneminen ja uusien harrastajien, etenkin nuorten ja poikien, saaminen lajin pariin nousi keskusteluissa esiin. Osallistujat totesivat, että olisi kehitettävä tanssiurheiluharrastuksen näkyvyyttä, ja toivoivat Tanssiurheiluliiton kehittävän vision ja strategian harrastajamäärän kasvattamiseksi sekä konkreettisia kampanjoita, joita seurat alueellaan voisivat toteuttaa.

Suomen valmentajien ja liikunnan aluejärjestöjen koulutuksia

STUL on Suomen valmentajien yhteisöjäsen, mikä tarkoittaa sitä, että liiton jäsenet saavat alennusta Suomen valmentajien järjestämistä koulutuksista: Linkki avautuu toisella sivustolla: Suomen valmentajien järjestämistä koulutuksista: www.suomenvalmentajat.fi.

Myös liikunnan aluejärjestöt (mm. Etelä-Suomen liikunta) antavat laadukasta koulutusta ympäri Suomea todella kohtuulliseen hintaan.

Molempien koulutuksia voi tilata omalle seuralle yhdessä naapuriseuran tai jonkin muun urheilulajin kanssa.

Maajoukkuetoiminta

Tapaamisessa keskusteltiin maajoukkueeseen kuulumisen hyödyistä ja velvoitteista. Kehitysideoiden pohjalta maajoukkueen toimintaa pyritään kehittämään siten että se palvelee paremmin sekä tanssiurheilijaa että tanssiurheilua.

 

Valmentajafoorumiin osallistuneiden palautteista ja onnistuneesta ja innostuneesta tapaamisesta jäi eteenpäin menemisen tunne. Kaikki olivat sitä mieltä, että yhteistyötä, yhteisiä tapaamisia tulee jatkaa.

Pasi Lind
pj., huippu-urheiluvaliokunta, Suomen Tanssiurheiluliitto